LANXESS worldwide

Corporate Website en | de

Asia

EMEA

Americas

Interactive Worldmap

Find all the contact information for the LANXESS sites worldwide

find out more

2014-07-01

LANXESS start in Antwerpen nieuwe fabriek op voor hightech-plastics

De speciaalchemiegroep LANXESS heeft zoals gepland zijn nieuwe fabriek voor polyamidekunststoffen in Lillo, in de Antwerpse haven, in gebruik genomen. De installatie van wereldformaat is berekend op een jaarcapaciteit van 90.000 ton en staat voor een investering van 75 miljoen euro. De auto-industrie is de grootste klant voor lichte kunststofonderdelen. Na de actuele opstartfase wordt de capaciteit van de installatie de komende maanden stapsgewijs opgevoerd.

 

Antwerpen, hoeksteen voor LANXESS kunststoffenproductie

De volledige polyamidecapaciteit wordt vanuit Antwerpen verdeeld naar LANXESS wereldwijd netwerk van compounderingsbedrijven, waar het finale product met de merknaam Durethan wordt gemaakt. De nieuwe fabriek voor de polymerisatie van hightech-plastics ligt net naast de caprolactaminstallatie in Lillo. Caprolactam is het belangrijkste halffabricaat voor de vervaardiging van kunststoffen. Met de ingebruikname van de polyamidefabriek zal LANXESS een groter deel van zijn caprolactamproductie zelf intern verder verwerken. 

 

Na de polymerisatie worden de kunststoffen onder meer met glasvezel versterkt om hun eigenschappen nog te verbeteren en aan te passen aan de wensen van de klanten. Het glasvezel wordt eveneens in een fabriek van LANXESS in de Antwerpse haven (Kallo) geproduceerd.

 

LANXESS ondersteunt trend lichte constructies in de auto-industrie

  

De auto-industrie is de grootste klant van de business unit High Performance Materials (HPM). Met de zeer innovatieve materialen van LANXESS kunnen lichte kunststofonderdelen gebouwd worden ter vervanging van metalen onderdelen van voertuigen. Zo wordt bijgedragen tot een vermindering van het brandstofverbruik én de uitstoot.

 

Afhankelijk van de component kan met een lichte constructie tussen de tien en vijftig procent aan gewicht worden bespaard. Kunststoffen van LANXESS worden bijvoorbeeld gebruikt in toepassingen voor motoren, deurstructuren, pedalen, frontends en dwarsdragers voor stuurcabines.

  

Bovendien leveren deze materialen de autofabrikanten en leveranciers aanzienlijke besparingen op, zowel tijdens de productie als door de eenvoudigere montage. Een ander toepassingsgebied van de hightech-plastics van LANXESS zijn de producten van de elektro- en elektronica-industrie.

 

De business unit HPM wordt geleid door Michael Zobel en behoort tot het segment Performance Polymers, dat in het boekjaar 2013 een gezamenlijke omzet van 4,5 miljard euro realiseerde. HPM heeft zowat 1.500 medewerkers in productievestigingen in België (Antwerpse haven), Duitsland (Krefeld-Uerdingen, Hamm-Uentrop, Brilon), China (Wuxi), India (Jhagadia), Verenigde Staten (Gastonia) en Brazilië (Porto Feliz).

  

 

LANXESS is een leider op het gebied van speciaalchemie, had in 2013 een omzet van 8,3 miljard euro en telt momenteel zowat 17.000 personeelsleden in 31 landen. Het bedrijf is wereldwijd aanwezig in 52 productievestigingen. De kernactiviteit van LANXESS is de ontwikkeling, vervaardiging en de verkoop van kunststoffen, rubbers, halffabricaten en chemische specialiteiten. LANXESS maakt deel uit van de voorlopende duurzaamheidsindices Dow Jones Sustainability Index (DJSI World en DJSI Europe), de FTSE4Good en de Climate Disclosure Leadership Index (CDLI) van de CDP.

  

Antwerpen, 1 juli 2014

 

LANXESS in België

LANXESS heeft in België twee vennootschappen, met drie vestigingen in het Antwerpse havengebied, waar rubbers en tussenproducten voor kunststoffen worden gemaakt. Bij LANXESS nv in Lillo wordt caprolactam en in Kallo worden glasvezel en rubberchemicaliën vervaardigd. Bij LANXESS Rubber nv in Zwijndrecht wordt butylrubber geproduceerd.

België is met zowat 1.300 werknemers en vier fabrieken de tweede belangrijkste productieplaats binnen de LANXESS Groep. 

 

Toekomstgerichte uitspraken

Dit persbericht kan toekomstgerichte uitspraken bevatten die gebaseerd zijn op veronderstellingen en voorspellingen van dit ogenblik die opgesteld zijn door het bestuur van LANXESS AG. Verscheidene bekende en onbekende risico’s, onzekerheden en andere factoren zouden kunnen leiden tot beduidende verschillen tussen de feitelijke toekomstige resultaten, de financiële toestand, de evolutie of de resultaten van het bedrijf en de hier gegeven schattingen. Het bedrijf neemt geen enkele verantwoordelijkheid op zich om deze vooruitblikkende uitspraken te actualiseren of deze aan te passen aan toekomstige gebeurtenissen of ontwikkelingen.